Jdi na obsah Jdi na menu
 


NEJNOVĚJŠÍ KNIHA O VIKTORU DYKOVI JIŽ VYŠLA V LEDNU 2015

22. 1. 2015

404px-venceslav_cerny_erben_baje_a_povesti_slovanske.jpg  DYKŮV LUMÍR - RUBRIKA ALMANACHU .

viktor_dyk.jpg   

                                        Jediná fotka senátora Viktora Dyka

 

 

 

 

Karel Jaromír Erben, zakladatel moderního Národního archivu a skvělý básník měl velice blízko k zakladatelům Lumíra .....

ALMANACH-LUMÍR , časopis III.fáze Národního obrození Českého a Slovenského národa , pro veřejnost a odborné vydavatele děl našich a světových autorů,umělců a významných občanů naší vlasti .

 

O NÁRODNÍ STÁT : ( politik a básník Viktor Dyk )

autor : publicista a spisovatel Václav Ryneš vydavatel: Knihař , vydavatelství Modletická 1/1390 Praha 13/4/

 

Profil spisovatele. Zpracoval : šéfredaktor Klubu Národní listy

Jan Valenta , předseda Národně demokratické strany ( ČESKOSLOVENSKÉ NÁRODNÍ DEMOKRACIE ), starosta Zemských sněmů

ÚVOD : profil autora knihy a úvaha předkladatele .

Václav Ryneš se narodil ve znamení Kozoroha dne 15. ledna 1939 a právě se dožil 76 let v plné síle aniž by jemu někdo věk si dovolil uhádnout k čemuž jemu srdečně blahopřeji . Podotýkám, že den poté jsem měl narozeniny i já, 16.ledna , rok 1948 .

Pochází z rodiny předního odborníka na českou středověkou křesťanskou ikonografii a pomocné vědy historické a autora mnoha desítek odborných studií a monografií JUDr. Václava Ryneše (1909-1979) .

Václav Ryneš se dříve politicky angažoval v křesťanském a demokratickém seskupení a po otci má velmi blízko k politické orientaci protagonisty jeho klíčové knihy „O Národní stát“ , Viktor Dyk ! Je to patrné v politické pasáži publikace, kde moderně a velmi výstižně popsal i politický růst velkého básníka a přísně oddělil v kapitolách po Dykovi-politikovi , Dyka básníka, dramatika a novináře ( Čas , Lumír, Národní listy, Národní obzory a Národní myšlenka ) .

V období komunistické totality se orientoval v samizdatu a připravil publikace, které byly publikovány a jsou uloženy v Národním archivu na Chodovci. Právě „O smyslu a cíli lidských dějin „ jsem měl s panem Rynešem vřele diskutovat a to podruhé. Oba totiž vedeme rozsáhlý výzkum v Národním archivu. Má maličkost od otevření paláce Chodovec roku 2002-3 ( byl jsem při otevření). Právě NDS díky obětavosti českých vlasteneckých úředníků NA obnovila archivy a i moderní části písemností z exilu 1945-2002 , obnovy z 4.3.1991 , materiály, které má fascikl ČESKÝ KLUB politických stran o kterých , aniž bychom o sobě věděli píše i právě spisovatel Václav Ryneš. Publikací je více a i k dispozici seznam děl , které již vyšly po roce 1989 , kde cituji : Civilizace na prahu 21.století, České politické stranictví, Česká koruna v husitském a pohusitském období , Český národ a katolicismus. Na březen 2015 chystá stejné vydavatelství Knihař další knihu o dějinách státu a práva v 19.století od zřejmě roku 1848.

Vraťme úvahy zpět k stěžejní publikaci, neboť pan Ryneš popisuje klíčového politika a básníka neoromantismu . Profil Viktora Dyka vyšel nejen v Almanachu-Lumír, ale především v jeho Národních listech. Jak bych nesál dobovou charakteristiku, neboť básník byl současníkem mé rodiny, dědů i babiček z obou stran . Bylo mi deset let a dostal jsem k narozeninám pohádkový básnický příběh , Krysař od Viktora Dyka. O čtyři roky později opakovaně se strýcem profesorem Františkem Valentou a mým otcem Janem jsme šli z Turnova na hrad Valdštejn , bylo to v létě a zaujala mne busta Viktora Dyka na spojovacím mostě. On miloval našií vlast, Český ráj to napohled. A k tomu velmi dobře pan Ryneš popisuje vývoj básníkův až po senátora za naši NDS Viktora Dyka politika od Omladny, přes pokrokáře, aby společně s dr.Aloisem Rašínem a Antonínem Hajnem společně s JUDr. Karlem Kramářem vyhlásili nejprve sjednocení malých stran s mladočechy do státoprávní demokracie a po vyhlášení ČSR 28.října 1918 do ČESKOSLOVENSKÉ NÁRODNÍ DEMOKRACIE. Po obnově NDS a vždy i v exilu se naše sjezdy zahajovaly verši Viktora Dyka „ Země mluví „.Tehdy 20.března 1991 ale i na sjezdu v Paříži 1949 pamětníci 17.listopadu 1939 a Mladé generace NDS plakali při finále čtyřverší :

Pojď poznáš , jak země náruč měkká

pro toho, který splnil co čeká.

Prosím, tě, matka tvá: braň si mne, synu !

Jdi, třeba k smrti těžko jdeš .

Opustíš-li mne nezahynu.

Opustíš-li mne zahyneš !!!!!!

A toto memento by si náš národ měl v současné době uvědomit .

(pokračování příště v úvaze o kapitolách knihy a knih)

 

 

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky PROFILY SLAVNÝCH OSOBNOSTÍ